Кои врати са подходящи за панелни жилища? Какви са необходимите размери и може ли да се постави нова врата, ако старата е с метална каса?

Строителен отвор

Размерите на строителните отвори днес са много различни, в зависимост от стандартите в страните на ползване. Дори при установен стандарт на дадена територия, пак е възможно разминаване в размерите на отворите при различните сгради. Това се дължи на факта, че строителството през годините търпи промени, дължащи се на изменения в законовите нормативни  уредби.

Препоръчително е строителният отвор за входна врата да е поне 2,00м висок за улеснено преминаване. Ширината при жилищните сгради обикновено е около 0,90м. Тази стандарта ширина за входни врати е най-често срещана при панелните жилища в нашата страна.

Отворите на къщите обикновено се различават от тези на панелните и кооперативни жилищни сгради. Тъй като е прието, че дадена къща има по-голяма площ от апартамент, това поражда възможност за по-голям отвор, който да се остави за входната врата. Още повече,че няма съображения и ограничения при новото частно строителство на къщи. Факт е, че колкото по-висока е една входна врата, то тя изглежда по-стройна и красива.

Каса

В повечето панелни жилища касата е метална, излята в бетона. В такива случаи тя трябва да се премахне чрез къртене, за да се постави нова врата с каса. Има и вариант новата каса да е върху старата, но тогава отвора се стеснява. В случаите, в които вашият отвор не се вписва в нито една категория на предлаганите размери врати, то решението е изработване на модел по поръчка. При такава ситуация спокойно може да заложите на метална врата.

Избор на врата

На базата на проучвания, извършвани периодично през годините, е установено, че най-оптималният вариант за входна врата е тя да бъде от метал. Такъв модел врата съчетава в себе си качествена изработка и красива визия.

Металните врати са разпространени из цялата страна и се предлагат на много достъпни цени. Моделите са изключително икономически ефективни, което е основна причина за широката им популярност. Тези входни врати са подходящи за панелни жилища и се предлагат в стандартни размери, но могат да се изработват и в желан от клиента размер. Моделите не изглеждат като обикновени врати, направени от метал. Покритието им може да изглежда като всяка една врата, изработена от масив. Ако сте привърженици на по-нестандартните модели, може сами да декорирате избраната от вас врата.