Може да звучи банално, но входната врата на една къща е отличителен знак за всеки дом. Тя показва доста за членовете на всяко семейство. Освен, че трябва да е красиво изглеждаща и сигурна, то тя трябва и да изолира добре. В днескашното издание обстойно ще разгледаме видовете външни врати, от какъв елемент са изградени, каква е тяхната функция, каква е цената им и коя да изберете.

В момента има над десетки предложения от какъв материал да бъде произведена входната врата за един дом. Ние ще засегнем основните или по-популярните предложения. ПВЦ, алуминий, стомана или дърво? Естествено сплавта от, която е произведена входната врата също ще окаже и влияние върху крайната цена на продукта. Вратите изработени от дърво или алуминий, са по-скъпи от тези направени от стомана или ПВЦ, но техния коефициент на топлопроводимост е и по-висок. Какви са характеристиките на отделните врати?

Дървени врати

Обикновено пълнежа им е направен от ПДЧ или МДФ материал. Фурнирът или по друг начин казано покритието на вратата е изработен най-често от бор, дъб или махагон. Дървените врати освен, че изглеждат красиви и естествени, са и с много добри изолационни свойства. Минуса им обаче е, че трябва да се полагат не малко усилия в поддръжката на този тип врати. Задължително трябва да се монтират на най- сенчестото място в къщата, защото вратата направена от дърво не е препоръчително да е в постоянен контакт със слънцето.

ПВЦ врати

Такива продукти биват по-бюджетни със сравнение от дървените, но като коефициент на топлопроводимост доста отстъпват на алуминиевите и дървените врати. Съчетани обаче с някакъв изолатор, например минералната вата, без упреци можем да споделим мнение, че няма да се усети разликата. Има хиляди варианти на ПВЦ врати ( шарки, модели, цветове) и това е така, защото те лесно може да бъдат съчетани с прозорците, външните ролетни щори или покрива на една къща. Благодарение на това всички елементи на фасадата на дома ще образуват едно цяло. Входните врати от PVC материал не изискват много поддръжка, но техният недостатък е високата податливост на механични повреди.

Стоманени врати

Материал, който свързваме с индустриална употреба. Вратите, изработени от стомана, са много устойчиви на опити за взлом и механични повреди, и също предлагат добри параметри на топлоизолация. Този тип врати намират функционалност, дори и при самостоятелни къщи. Подходяща врата за къща и как да я изберете, е уместен въпрос, по който можем да Ви дадем редица насоки.

Алуминиеви врати

Те са най-екологичните, заради начина на изработка, както и главния- алуминият може да бъде рециклиран на 100%. Алуминиевите врати все по-често се избират при изграждането на енергоспестяващи и пасивни къщи, защото могат да предложат много добри топлинни характеристики, което върви ръка за ръка с функционалността и безопасността.

В заключение можем да кажем, че всеки един материал си има своите плюсове и минуси. Не забравяйте обаче, че освен визията, една входна врата трябва да уплътнява добре, да има високо ниво на сигурност и топлоизолация.