Чукче за входна врата (чук) – специален елемент, изработен от декоративен траен метал, има две части: фигурка, която е прикрепена към входната врата и подвижен пръстен. За първи път ръчните чукчета са се е появили в Англия, Уелс, Италия, Чехия и все още можете да ги видите на портите на имения, врати на стари замъци, модерни къщи.

Чукчето често е инсталиранo пред входната врата на голяма вила или имение. Ако гостът иска да уведоми собственика на къщата за пристигането си, той трябва да хване пръстена с ръка и да почука на вратата с него. Това силно, рязко почукване ще се чуе из целия имот.

Определен статус на собственика на къщата

В старите дни чукането е присъствало на вратите на богатите имения. Сега модата с него се завръща и е доста престижно да имате такъв стилен чук на вратата на входната врата. Това е специфичен декоративен аксесоар за врата. През последните години чукът се използва като елемент от външния вид на вратите, не само при частни къщи, но и при ресторанти, голями банки или държавни институции, за да подчертае техния статус и престиж.

How We Choose Hardware Room For Tuesday Blog

Страхотен звук

Чукането има доста пронизителен, оглушителен звук, който ще позволи на собствениците да чуят почукването на всеки етаж на огромната къща или вила. И гостите няма да трябва да чакат дълго на вратата. Надеждността не е под въпрос, в сравнение със стандартния звънец, който може да се счупи, а чукането на вратата може да се случи без никакви други усилия и механизация.

Удобство

Тежката дъбова или метална врата може да ви нарани юмрука, а чукчето може да се използва от всеки, на всяка възраст.

Front Doors That Will Make Your Home Stand Out 2020 Blog Brickbatten

 

Характеристики на чук на врата, материал, цена

Най-често чукчетата за вратите са изработени от висококачествени и трайни материали: месинг, стомана, желязо, мед, бронз. Цената зависи пряко от материала на изработка. Чукчетата имат различни размери: малъкият чук се използва като декоративен елемент в апартамент, а големият чук, съответно за масивна врата с по-големи размери.

X Detail Steel Front Door Remington Avenue

Можете да вземете и купите чукче, което да съответства на стила на вратата:

  • Винтидж моделите са много тежки, масивни, ще се впишат идеално в класическия стил на интериора.
  • Модерните модели са по-леки и ще служат като декорация на врата.
  • При модел на чукче с вдлъбнатина и поставена шпионка, можете да видите кой ви идва на гости.
  • Цветове – злато, бронз, черно, сребро, бяло, мед.

 

Обикновена или оригинална форма

Има голямо разнообразие от чукчета, например, с формата на различни животни: лъв, или глава на мечка, кон, ястреб и др. Възможно е да срещнете и чукче с фигурка на мъж, жена, семеен герб, ръка и др. Символизират различни неща, но най-вече защитават къщата от неприятности, зли очи, болести и нещастия.

Ако тази статия Ви се е сторила полезна научете 5 значения на червената входна врата и ще се изненадате в символиката на този забележителен цвят.