До 2019 г. светът на вътрешния дизайн най-накрая е охладнял към синтетичните материали и се е пренасочил към екологично чистите материали. Експертите съветват да се обърне специално внимание на стъклените изработки: плотове, декоративни прегради и крила. В днешно време стъклените интериорни врати могат да надминат традиционните дървени версии във всеки един интериорен дизайн. Имаме поне 5 причини за това заключение.

Светлина

Стъклените крила и стъклените вложки позволяват на светлината да се разпростира свободно из дома. Те са решението на проблема с осветяването на тъмните стаи, правят интериора по-ярък, по-светъл и по-свеж. Стъклени могат да бъдат не само интериорните врати, но също така и вътрешните прегради. С тяхна помощ можете елегантно да разделите пространство, например, за разделяне на холовата част от кухнята или спалнята. Стъклото не само предава, но и отразява светлината. И всички отразяващи повърхности имат едно ценно свойство – те визуално създават чувство за по-широко помещение. Ако не само искате да увеличите мястото визуално, но и всъщност да спестите място, изберете компактни плъзгащи се или сгъваеми конструкции.

Стил

Не всеки се решава на прозрачна врата в спалнята и санитарните възли. Друго нещо е всекидневната или кухнята. Ако не е нужно да се крие нещо, дори обратното – има какво да се покаже, прозрачните врати във вашия интериор са на място. Те изглеждат елегантно, модерно и придават на дизайна цялостен вид. Благодарение на разнообразието от декоративни решения, стъкло ще се вкорени във всеки интериорен стил от класическия до Hi-tech. То може да бъде „прозорец” в дървена врата, вложка в метален профил, напълно прозрачен интериор изцяло от стъклени конструкции, луксозен прозорец от прозрачно стъкло или със стилна матирана повърхност. Последната опция е подходяща дори за стаи, които изискват уединение, самите спални и бани. През „замръзналото” стъкло никой не вижда нищо.

Издръжливост

Все по-голям прогрес – стъклото на съвременните врати не може да се сравнява с онова на училищните прозорци, което лесно се е чупеше. Стъклените врати в интериора на апартамента изглеждат крехки само на снимка. В действителност, многослойното закалено стъкло не е по-лошо по сила от дърво и пластмаса. И никога няма да се подуе от влага и няма да се деформира. Дори фрагментите на това стъкло се получават без остри ъгли и не представляват риск за сигурността, а за да го разбиете ще трябва да се постараете.

Звукоизолация

По отношение на шумоизолацията, стъклените крила превъзхождат традиционните конкуренти. В полза на Вашето спокойствие, стъклените врати ще заглушат заобикалящите ви звуци и ще бъдат най-добрият вариант за спални, кабинети и други функционални зони, които изискват тишина.

Екологичност

Без бои и консерванти. Стъклени вътрешни врати – абсолютно екологичен продукт в интериора. Някои съединения, които са използвани за обработка на дървесината, могат да доведат до нежелани алергични реакции, да не споменаваме нискокачествените пластмаси. Стъклото в това отношение е безопасно решение за всяка стая, включително детската. Дори и след специална обработка, придаваща на крилото здравина, то остава екологично чисто. Грижа за околната среда и собственото ни здраве е основната тенденция на нашето време.

Обобщение

В интерес на истината си струва да се отбележат и недостатъците:

  • Прозрачни модели изискват по-задълбочени грижи : пръски, капки и петна са ясно видими на стъклото.
  • По отношение на топлоизолацията- те губят пред вратата от дървен масив.
  • По-добре е да се откажете от напълно прозрачните опции, ако в дома си имате малки деца, които може да не забележат затворена врата или дръпнатата преграда.

Както виждате, списъкът на минусите е кратък, но предимствата са очевидни.