До 2019 г. светът на вътрешния дизайн най-накрая е охладнял към синтетичните материали и се е пренасочил към екологично чистите материали. Експертите съветват да се обърне специално внимание на стъклените изработки: плотове, декоративни прегради и крила. В днешно време стъклените интериорни врати могат да надминат традиционните дървени версии във всеки един интериорен дизайн. Имаме поне 5 причини за това заключение.

Светлина

Стъклените крила и стъклените вложки позволяват на светлината да се разпростира свободно из дома. Те са решението на проблема с осветяването на тъмните стаи, правят интериора по-ярък, по-светъл и по-свеж. Стъклени могат да бъдат не само интериорните врати, но също така и вътрешните прегради. С тяхна помощ можете елегантно да разделите пространство, например, за разделяне на холовата част от кухнята или спалнята. Стъклото не само предава, но и отразява светлината. И всички отразяващи повърхности имат едно ценно свойство – те визуално създават чувство за по-широко помещение. Ако не само искате да увеличите мястото визуално, но и всъщност да спестите място, изберете компактни плъзгащи се или сгъваеми конструкции. Плъзгащите врати дават друга перспектива, без значение дали са оборудвани със стъкла или не. Информацията за плъзгащите интериорни врати винаги може да е полезна за хората търсещи повече функционалност в жилищата си.

Стил

Не всеки се решава на прозрачна врата в спалнята и санитарните възли. Друго нещо е всекидневната или кухнята. Ако не е нужно да се крие нещо, дори обратното – има какво да се покаже, прозрачните врати във вашия интериор са на място. Те изглеждат елегантно, модерно и придават на дизайна цялостен вид. Благодарение на разнообразието от декоративни решения, стъкло ще се вкорени във всеки интериорен стил от класическия до Hi-tech. То може да бъде „прозорец” в дървена врата, вложка в метален профил, напълно прозрачен интериор изцяло от стъклени конструкции, луксозен прозорец от прозрачно стъкло или със стилна матирана повърхност. Последната опция е подходяща дори за стаи, които изискват уединение, самите спални и бани. През „замръзналото” стъкло никой не вижда нищо.

Издръжливост

Все по-голям прогрес – стъклото на съвременните врати не може да се сравнява с онова на училищните прозорци, което лесно се чупеше. Стъклените врати в интериора на апартамента изглеждат крехки само на снимка. В действителност, многослойното закалено стъкло не е по-лошо по сила от дърво и пластмаса. И никога няма да се подуе от влага и няма да се деформира. Дори фрагментите на това стъкло се получават без остри ъгли и не представляват риск за сигурността, а за да го разбиете ще трябва да се постараете.

Звукоизолация

По отношение на шумоизолацията, стъклените крила превъзхождат традиционните конкуренти. В полза на Вашето спокойствие, стъклените врати ще заглушат заобикалящите ви звуци и ще бъдат най-добрият вариант за спални, кабинети и други функционални зони, които изискват тишина.

Екологичност

Без бои и консерванти. Стъклени вътрешни врати – абсолютно екологичен продукт в интериора. Някои съединения, които са използвани за обработка на дървесината, могат да доведат до нежелани алергични реакции, да не споменаваме нискокачествените пластмаси. Стъклото в това отношение е безопасно решение за всяка стая, включително детската. Дори и след специална обработка, придаваща на крилото здравина, то остава екологично чисто. Грижа за околната среда и собственото ни здраве е основната тенденция на нашето време.

Обобщение

В интерес на истината си струва да се отбележат и недостатъците:

  • Прозрачни модели изискват по-задълбочени грижи: пръски, капки и петна са ясно видими на стъклото.
  • По отношение на топлоизолацията – те губят пред вратата от дървен масив.
  • По-добре е да се откажете от напълно прозрачните опции, ако в дома си имате малки деца, които може да не забележат затворена врата или дръпнатата преграда.

Както виждате, списъкът на минусите е кратък, но предимствата са очевидни.