Добре подбраните интериорни врати са едно красиво допълнение към визията на всеки дом. В повечето случаи гостите първо виждат вратите с влизането в жилището, но ако те са правилно избрани и най-вече съчетани с цялостния интериор правят много добро впечатление.Безспорно една от най-нашумелите тенденции в интериорния дизайн е плъзгащи врати. При напредването на времето и похватите в изработката вече имаме възможност да се порадваме на доста различни цветове, модели и материали. 

Плъзгащите интериорни врати има възможност да бъдат най-разнообразни като визия и функционалност.

Доста добър избор са както за офиса, така и за дома. В жилището примерно може да поставите плъзгаща врата, когато не ви достига пространство, или когато искате да спечелите максимума като използваема площ в стаята. Като тя ще се плъзга по стената или може директно да влиза в стената, за още повече спестяване на пространство.

Плъзгащите врати могат да се изработят от най-различни материали. Могат да бъдат от HDF материал като останалите интериорни в жилището, от стъкло или алуминиеви. Като моделите от всеки вид също могат да бъдат безкрайно много. Особено ако се спрете на стъклена плъзгаща врата избора вече става неограничен от към визия на крилото, което може и да се изработи по изцяло избран от вас дизайн. Цената на плъзгащите врати е близка до тази на интериорните, но като цяло много зависи каква точно ще бъде плъзгащата врата. Дали ще има каса, крило и механизъм, или ще е само крило с механизъм, но без каса. По желание на клиента може да се изработи и плъзгаща врата без каса, с механизъм, но с перваз в горната част, който да прикрива механизма. Има достатъчно разнообразие и тук при избора, като свободата не е ограничена по никакъв начин. Да, някои модели излизат на по-висока цена от интериорните, но обикновено си струва. Това си е инвестиция с безкрайна възвръщаемост.

Ето едно от не малкото предимства на плъзгащите врати пред обикновените интериорни врати на панти: Поддръжката е значително по-лесна. Ако при останалите врати пантите трябва всеки месец да се смазват и почистват, при плъзгащите поддръжката е значително по-проста. Плъзгащият механизъм е достатъчно да се почиства веднъж на 6-7 месеца, като едно обиране с прахосмукачка е напълно достатъчно.