Интериорният дизайн на една стая в панелно жилище вече не е ограничен само до избора на цвят за стените или мебелите. Днес изключително голямо впечатление правят и прекрасните интериорни врати, които са неразделна част от всеки съвременен  дом.

Красивата врата е един от тези изтънчени интериорни елементи, които при правилен избор могат да окажат огромно влияние върху това как хората да възприемат различните стаи в дома ви. Човек трябва да бъде изключително внимателен при избора на врата и да се съобрази с това, за къде точно му е необходима. Ето няколко насоки, които ще помогнат при избора на най-подходящата врата:

Въпрос на стил

Когато човек избира интериорни врати за панелно жилище, най-важно е да се съобрази с това, в какъв архитектурен стил е решен дома му. В случай, че стилът е традиционен или класически, такива трябва да бъдат и вратите. От друга страна, ако домът ви е по-съвременен, интериорните врати трябва да са негово огледало. За целта биха били най-подходящи вратите, изработени изцяло от стъкло. Този тип врати пасват перфектно на модерния и лъскав интериор. Когато говорим за типове врати, човек може да си позволи известни волности при техния избор, но при всички положения, някои елементи не трябва да бъдат променяни, за да се постигне един ефект на „непрекъснатост“. В идеалния случай, интериорните врати трябва да бъдат сходни като стил, дори нещо повече – да не се различават особено от екстериорните,  с цел създаване чувство на хармония и избягване на големи контрасти.

Видове интериорни врати

Тъй като пазара е пренаситен от най-различни видове интериорни врати, важно е да  съобразим с това за какво помещение ни трябват те – каква е неговата големина, осветеност, дори предназначение (измежду редица други фактори). Най-общо казано, основните типове врати са следните:

– Плъзгащи врати

Болшинството от тях се използват за врати на частни кабинети и малки помещения, но в по-редки случаи могат да бъдат монтирани и като входни.

Заемат изключително малко място, поради дизайна си, и са особено подходящи за малки тесни пространства, където отварянето на врата от класически тип би било трудно.

– Плъзгащи врати, прибиращи се директно в стената

Този тип врати са отново едно доста добро решение за печелене на място, особено когато всеки сантиметър от стаята ни е необходим. Интересното при тях е, че крилата им не се плъзгат едно към друго, а самата врата се прибира в стената, към която е монтирана. Те намират все по-голяма популярност заради това, че спестяват много място, а и заради иновативния им дизайн.

– Сгъваеми врати

Иначе известни като „врати тип хармоника“, в последно време набраха огромна популярност. Този тип врати се използват най-вече между отделни стаи, защото сгънати (прибрани), създават една илюзия за освобождаване на пространство, а разгънати (отворени) – осигуряват усамотяването, от което толкова много хора се нуждаят все повече в нашия забързан и изпълнен с най-различни ангажименти живот.

– Врати тип „Flush“

Тези врати са съвременни, семпли, изчистени, еднакво гладки от двете страни и са прекрасен аксесоар за всеки модерен дом.

– Обикновени панелни врати

Изключително популярни сред собствениците на домове, построени в класически стил, тези врати се отличават със стандартния си, обикновен дизайн и десен, често включващ квадратни геометрични фигури.

– Френски тип врати

Подхождат на доста голям набор от декори и архитектурни решения, като спомагат за максималната осветеност на стаята. Френските врати се състоят от рамка, изградена около един или повече прозрачни панели от стъкло или дърво, като в случай, че е стъкло – то може да бъде както прозрачно, така и матирано.

– Холандски тип врати

Те са разделени хоризонтално на две части – горна и долна, като горната може да се отваря по всяко време, а долната стои затворена. Холандските врати не са особено популярни, що се отнася до избора на интериорна врата, но понякога се използват за кухни или всекидневни.