Дизайнът в интериора на една стая в панелно жилище, вече не е ограничен само до избора на цвят за стените или мебелите. Днес изключително голямо впечатление правят и прекрасните вътрешни врати, които са неразделна част от всеки съвременен дом.

Красивата врата е един от тези изтънчени интериорни елементи, които при правилен избор могат да окажат огромно влияние върху това как хората да възприемат различните стаи в дома Ви. Ако смятате да обзавеждате дома си, не ги подценявайте, а ги съобразете с това, за къде точно са Ви необходими. Ще Ви насочим чрез няколко съвета, които може да са Ви послужат при избора на най-подходящите врати.

Въпрос на стил

Когато човек е изправен пред задачата да избира интериорни врати за панелното си жилище, най-важно е да се съобрази с това в какъв архитектурен стил е решен домът му. В случай, че стилът е традиционен или класически, такива трябва да бъдат и вратите. От друга страна, ако домът Ви е по-съвременен, то и вратите трябва да са негово огледало. За целта биха били най-подходящи вратите, направени от стъкло. Този тип врати пасват перфектно на модерния и лъскав интериор. Когато говорим за типове врати, е възможно да си позволите известни волности при техния избор, но при всички положения, някои елементи не трябва да бъдат променяни, за да се постигне тази „непрекъснатост“ в дизайна. В идеалния случай, вътрешните врати трябва да бъдат сходни като стил, дори нещо повече – да не се различават особено от екстериорните,  с цел създаване чувство на хармония и избягване на големи контрасти.

Видове интериорни врати

Знаем, че пазарът е пренаситен от богат избор на интериорни врати, важно е да преценим – за какво помещение ни трябват те, каква е неговата големина, осветеност, дори предназначение (измежду редица други фактори). Най-общо казано, основните типове врати са следните:

– Плъзгащи врати

Болшинството от тях се използват за врати на частни кабинети и малки помещения, но в по-редки случаи могат да бъдат монтирани и като входни. Предимството им е, че спестяват от пространството, поради дизайна си, това ги прави незаменими при по-малки и тесни помещения, където отварянето на врата от класически тип би било трудно.

– Плъзгащи врати, прибиращи се директно в стената

Тук отново водещото е печелене на място, особено когато всеки сантиметър от стаята ни е необходим. Интересното при тях е, че крилата се скриват, прибирайки се в панела като в джоб. Така се освобождава още място на стената. Те намират все по-голяма популярност, защото осигуряват много място, а и поради иновативния си дизайн.

– Сгъваеми врати

Иначе известни като „врати тип хармоника“, в последно време набраха огромна популярност. Те се прилагат най-вече между отделни стаи, защото сгънати (прибрани), създават една илюзия за освобождаване на пространство, а разгънати (отворени) – осигуряват усамотяването, от което всички понякога се нуждаят, в забързания си изпълнен с най-различни ангажименти живот.

– Врати с изчистен и семпъл дизайн

Тези врати са съвременни, семпли, еднакво гладки от двете страни и са като едно прекрасно бижу за всеки нов и модерен дом. Не са претенциозни, поради изчистената си облицовка и покритие.

– Обикновени панелни врати

Изключително популярни сред собствениците на домове, харесващи класическия стил. Вратите се отличават със стандартния си, обикновен дизайн, често включващ квадратни или други геометрични фигури в крилата си.

– Френски тип врати

Подхождат на доста голям набор от декори и архитектурни решения, като спомагат за максималната осветеност на стаята. Френските врати се състоят от рамка, включваща набор от прозрачни панели, които могат да са, както от матирано, така и от прозрачно стъкло.

– Холандски тип врати

Те са разделени хоризонтално на две части – горна и долна, като горната се отваря и служи понякога за проветрение, а долната стои затворена и се ползва при преминаване. Холандските врати не са особено популярни у нас, в България, но понякога се използват за кухни или всекидневни.

Подходящите интериорни врати, според типа строителство също е фактор, който трябва да се вземе предвид, когато правите своя избор.