В Република България има различни по вид жилища, като най-често срещани са блоковете и къщите. Строежът им е изграден от различен по вид материал, като главно  са панелни, тухлени жилища или от ЕПК. Съществува и така нареченото сухо строителство, но то е разпространено най-вече в Западна Европа и в рамките на САЩ. В България сухо строителство се среща по-рядко и все още не е утвърдено у нас. Строените през началото на XX век малки блокове са предимно от тухла, а през социалистическия период сгради са панелни или ЕПК.

Жилището ни и новите интериорни врати

 

Разбира се, тези различия се отразяват и на това какви интериорни врати трябва да се поставят в жилището. Особена роля имат касите, които са различни по вид и размер. В различните по тип строителство дебелината на зида на стените варира, като най-тясна е на сухото строителство, а най-голяма е при тухлените сгради. Тази специфика е много важна най-вече при избора на интериорни врати, тъй като касата трябва да отговаря на индивидуалните нужди на обекта. Самата каса може да бъде два вида – „щок” или регулируема каса. Първият вид – стандартна каса щок е до 10 см. и обхваща зида от едната страна, което при по-голям размер на зида води до довършителни дейности чрез измазване. Регулируемата каса може да обхване от 7.5 см до 34 см, като съществуват и уширителни планки. При входните врати съществуват регулируеми каси, които обхващат зид до 34 см.

Когато стените на дома са тънки, те не представляват преграда за звука. Поради тази причина търсенето на шумоизолиращи интериорни врати на практика е излишно. Същата е и ситуацията с топлинната ефективност, ако жилището няма изолация.

Няма значение какъв е типът на жилището, ако вратата не се експлоатира по правилния начин. Изключително важна е и поддръжката на хигиената и смазването на металния обков. Грижете се за своите врати, защото те са част от интериора на жилището и му придават стилна завършеност.

За още информация се запознайте отблизо с 10 факта за интериорните врати, които е нужно да знаете при покупка, а ние оставаме все така на разположение, за да Ви помогнем.