Вратите в много домове се пренебрегват, минаваме покрай тях по няколко пъти на ден и дори не ги забелязваме. Това е основната ни грешка! Ние трябва да се грижим за тях, да ги почистваме и да не позволяваме да изглеждат в неприветлив и лош вид. Ние сме свикнали с тях и не ни правят впечатление, но за дома ни, те са важен фактор, за да се чувстваме комфортно и уютно. Да не забравяме и гостите ни, те не са свикнали с интериора и на тях им правят впечатление дори и дребните детайли. Важно е да почиствате вратата си редовно, за да премахнете замърсяванията или петна и да я поддържате в добро състояние.

Важни съвета как да почистваме интериорните врати

  1. Дръжка и зоната около нея трябва да се почиства и дезинфекцира често. Там се замърсява най–бързо и редовното почистване е препоръчително.
  2. С навлажнен парцал трябва да се забърше горният ръб на крилото.
  3. Почистете обстойно касата и первазите от всяка страна, дори и тя да е труднодостъпна, след това и крилото.
  4. Ако има стъкло вратата, почистете го – много по-добре ще изглежда след това.
  5. Когато вратата е със стъкло или фрезовка има вдлъбнати елементи или стъклодържачи, доста често там се събира прах, почистете ги внимателно!
  6. Тясната част на вратата, която при затваряне влиза в касата (с фалц или без). Доста често се замърсява на ниво дръжка и около нея, защото при затваряне вместо за дръжка я хващаме точно в тази част и остават много отпечатъци и петна.

Препоръчваме почистването да се осъществява посредством памучна или микрофибърна кърпа и препарат (например за дърво). Впръсквайте препарата върху парцала, а не директно върху вратата. Много е важно в препарата да не се съдържат: твърди частици, киселини или да е със спиртна или ацетонова основа, за да не се наруши покритието на вратата. Ако се интересувате как точно да почистите дървените или лакираните врати в дома си, прочетете затова в нашия блог.

Техническа грижа за вратите

Веднъж месечно се препоръчва вратата да се смазва! С времето непрекъснатото движение на нашите врати (при отваряне и затваряне), създават триене между отделните елементи и врата може да започне да функционира неправилно. Ето защо е добре да си купите смазка, която да впръсквате един път месечно в пантите, дръжките, патрона и езика на бравата. Има смазки, които може да използвате за всички елементи и са на достъпни цени. По този начин ще си гарантирате доброто състояние на вратата и то с години. При леко увисване, задиране или трудно затваряне е добре да проверите дали не идва от пантата, тя има в повечето случаи болтчета, винтчета, които може да се разхлабили с времето и може с отвертка или шестограм да ги затегнете. Повторете тези стъпки с всички врати във Вашия дом. След като всички врати блестят от чистота и функционират правилно, ще се чувствате страхотно и ще се радвате на уюта на Вашия дом!