Тъй като вратите са сред основните елементи в нашия дом и се използват за дълъг период от време е необходимо да се извършва поддръжка и почистване на редовни интервали. За да удължите полезния живот на интериорните врати, е необходимо да имате подробни познания за вида почистване подходящ за вратите. По този начин се елиминира възможността за повреда по време на почистване. Можете да ги почистите, без да повредите вратите си със стила на почистване, който отговаря на характеристиките на вратите, които използвате.

Почистване на лакирани врати

Лакираните врати са сред вратите, които изискват внимание от потребителите в допълнение към стилния си външен вид. Необходимо е да бъдете изключително внимателни, докато почиствате лакирани врати. В противен случай вратите могат да бъдат повредени. Преди да започнете да ги почиствате, трябва да приготвите топла вода в кофа. Към тази вода трябва да се добави малко количество препарат за почистване на дърво. Почистващите препарати, с по твърда формула, могат да причинят драскотини по лакираните врати, след това ги избършете с помощта на микрофибърна кърпа. Изсушаването на интериорните врати е друг въпрос, който трябва да се има предвид, и би било добро решение да се използват кърпи от микрофибри. Също така, използването на оцет вместо препарат за почистване на дърво ще ви осигури чисти врати и ще ги защити.

Почистване на дървени врати

Почистват се с препарати за дърво. И тук обаче почистващите препарати за дърво не трябва да се нанасят директно върху вратата, а трябва да се разреждат в кофа. Освен това вратите трябва да се изсушат след избърсване. Като алтернатива на почистващите препарати за дърво, оцетът и препаратите за миене на съдове могат да се използват и за почистване на дървени врати.

В допълнение към всичко това вратите могат да имат и стъклени части. За почистване на тези части се препоръчва използването на кърпа и препарат за стъкло.

Цветовете на интериорните врати са важни по отношение на методите за почистване. Например, вратите с бял цвят никога не трябва да се почистват с твърдите страни на гъбите, тъй като са по-податливи на драскотини. Освен това трябва да се има предвид, че вратите трябва да бъдат изсушени след почистване.

Научете още – как да поддържате правилно интериорните врати, без да излагате на риск материала и покритията им. Тези, наглед лесни за изпълнение правила, ще Ви осигурят дълъг живот на вратите у дома.