Въпросът, който винаги е измъчвал хората, които се впускат да обзавеждат жилището си, е как да комбинирате цветовете? Това се отнася и за вратите. Техният цвят е от значение, защото влияе на цялостното възприятие за дизайна на дома. Хармонията обикновено се постига, ако ги съчетаете умело с пода и первазите.

Друг популярен въпрос е – каква е зависимостта между цветовете на интериорните врати и тези на стените в жилището? Решението му има два варианта. Изберете най-доближаващите се нюанси или експериментирайте с контраст. Според експертите в бранша комбинацията от цвета на стените и вратите трябва да подчертава пода. Тогава по-скоро се насочете към контрастното излъчване, но ако целите хармоничност, изборът се свежда до близки цветове и тонове.

Цветът на мебелите трябва ли да кореспондира с вратите?

Мебелите също обуславят стилово и цветово вратите. Тенденциите в този аспект нарастват всеки ден. Препоръчително е интериорните врати да са в тонове, които в сравнение с мебелите, да са малко по-светли. Объркващ е фактът, че в съвременния интериор се налага виждането за съчетаване на мебели в различни цветове. Това утежнява още повече избора на цветове, касаещи вратите. Има и двуцветна врата, изработени от естествен фурнир, които биха се превърнали в универсално решение. Цената им може да е малко по-висока от тази на стандартните едноцветни модели, но крайният резултат оправдава това неудобство.

При декорирането на различните помещения в къщата, могат да се включат различни решения. В този случай подборът на цветовете се извършва с подчертан индивидуализъм, но все пак без да се бяга драстично от стила на другите интериорни врати. Помнете, че погледнато цялостно, интериорът в дома не бива да натоварва, а да създава усещане за спокойствие и уют.

Ролята на первазите в дизайна на помещенията

С хармоничното цветово съчетание на тези елементи с вратата, визуалното възприятие на помещението се подобрява много, без значение от цвета на всичко отбелязано до тук. Това решение позволява, да експериментирате с интериора, без да си налагате големи ограничения. Еднакви по цвят с вратите, первазите, разширяват визуално стаите и Ви позволяват да внедрите повече цветови решения.

Оригинални модели врати, които ще направят дома уникален

Щом сте на път да вземете решения, отнасящи се до интериора и вратите, е необходимо да погледнете и към малко по-разчупените и оригинални дизайни. Стъклените или метални вложки в крилата, допринасят за една запомняща се и стилна комбинация. Предимствата на стъклените врати за интериора са големи. Ако търсите ефекта, при който вратата да е в центъра на вниманието, то се насочете към ярък цвят за нея. Няма да е трудно да измислите акцент в обзавеждането, който добре да се комбинира и да внесе нотка на оригиналност.