Все повече в ежедневието се сблъскваме с необходимостта, домовете и офис сградите да бъдат по-сигурно защитени. Това ни кара да мислим за друг тип заключване от познатия ни досега, а именно чрез Електронно заключващи системи.

За разлика от механичната брава, при която всеки може да изкара неограничена бройка дубликати на ключа или просто да бъде разбита, то при този тип заключване, единствено чипът на електронния ключ носи информация за идентификация и достъп на ползвателя. Може да има, както контактно, така и безконтактно заключване.

Предимството на електронното заключване е, че разбиването на системата е сведено до минимум и може да се ограничи преминаването през конкретен вход.

Системата за заключване може да се монтира на всякакъв тип врати, като монтажът може да бъде открит или скрит в зависимост от избора на типа заключване.

Какво представлява системата за заключване

Системата представлява Четец и носител на информацията – Чип. Като ключалка, роля играе четецът, който ако се повреди, може просто да бъде заменен с нов, без да се правят каквито и да било други промени по заключващата система. Четецът е защитен от въздействие с цел взлом с електронни и механични уреди или предмети, както и електрическо въздействие. Ако бъде прекъснато ел. захранването, в този случай е предвиден да се включи специален за целта монтиран генератор. Дори да бъде разбит, счупен или изкъртен четецът, това няма да отвори дадената входна врата. А самото отключване се осъществява с наличието на електронен ключ – пръстов отпечатък, чип, карта, код или с дистанционно, които се приближават до четеца за разпознаване. Електронният ключ може да бъде програмиран така, че да отваря различен по брой врати – гараж, вход, мазе, асансьор, според необходимостта, а това от своя страна спестява носенето на повече от един ключ.

Електронните ключове се контролират от главен ключ, чрез който може да се добавя или премахва някой от ключовете за разпознаване и отваряне на системата. Монтирането на такава заключваща система може да бъде видима или невидима в зависимост от избора на заключване, който е направен. Тя има дълъг експлоатационен живот.

Развитието на вратите от миналото досега е показателно! Навлизат иновативни идеи, които са само в полза за потребителите, така че какво ли още ни очаква, бъдещето ще покаже.