Вратите са най-важният елемент в едно жилище или сграда. Чрез тях се отделя едно помещение от друго, но и с тяхна помощ завършваме интериора на дома ни. Затова е важно да сме добре осведомени на какво трябва да разгледаме като точки и подточки при избор на врати, за да не направим погрешен избор. Вратите са елемент от нашия дом, които избираме в дългосрочен план. затова е важно да се доверим на проверени производители и качествени материали.

Здравина на интериорните врати

Материалът, от който е произведена една интериорна врата, трябва да е здрав, устойчив на влага и физически натиск. Все пак в ежедневната си употреба, тя подлежи на амортизация. Повечето търговци които предлагат качествени интериорни врати избират ХДФ материала за изработка на врати. Това е дървен материал, който се обработва при много висока температура и който гарантира изключителна здравина на изделието. Необходимо е също така интериорната врата да гарантира висока степен на звукоизолация. А това се постига чрез различни изолационни материали, поставени във вътрешността на крилото. В повечето случаи се използват пълнеж тип „Пчелна Пита“ или перфорирани плочи от дървесни частици /ПДЧ/. В първия случай крилото е по-олекотено, а при втория се повишава нивото на шумоизолация.

Покритие на интериорните врати

Необходимо е да се информираме относно покритието на вратата, тъй като от него зависи до голяма степен здравината, устойчивостта и дългия живот на нашата врата. За предпочитане е да се използват покрития осигуряващи и предпазващи от надраскване, отлепяне и раздуване на горния слой на вратата. Голяма част от производителите използват фолио, 3Д полипропилен или различни покрития близки до естествения фурнир, за да осигурят здравина, релеф и защита на своите продукти. Освен всичко това интериорната врата има и други важни компоненти, които са от значение. Например касата, пантите, бравата. Всички тези елементи като комбинация, създават стабилността и ефективността на крайния продукт.

Цената като фактор при интериорните врати

Цената също е фактор, заради бюджета, с който всеки разполага. На пазара днес се предлага широк избор от модели, цветове и всякакви форми на остъкления, при това на достъпни цени. В зависимост от възможностите си можем да се спрем на врати среден клас или да изберем по-луксозни изпълнения. Но най-важно е интериорната врата да отговаря на нашите представи за стил. Да е перфектно допълнение към интериора, да представя нашето усещане за красота и да внася уют и атмосфера в дома ни.

Разбира се, изборът на врати за дома носи със себе си още въпроси. Има още какво да научите преди покупката на интериорни врати за дома си.