От далечни години хората използват прегради между помещенията в дома си, които да ги изолират от външните атмосферни условия и уединяват от останалите стаи. С течение на времето тези прегради са претърпявали промени, подобрявали са се, та чак до днес, когато има огромно разнообразие.

Що се отнася до предназначението им в жилището ни те биват два вида. Вратите се разделят по два основни признака – по предназначението си и по материала на изработка. Съдейки по предназначението бихме ги разделили на вътрешни интериорни врати и външни – входни. А материалите на изработка – дървесни от естествени материали и плоскости или метални – PVC, алуминиеви, железни, всеки вид с разнообразието си.

Интериорни врати – какви да изберем

Интериорните врати освен основното си предназначение трябва да създават уют и комфорт в дома, чрез тях може да изразите индивидуалността си и да направите дома си още по-красив, като внимателно трябва да ги хармонизирате с останалото обзавеждане и цветове. Най-често вътрешните врати биват от масивен материал или от плоскости, като и двата вида имат своите положителни и отрицателни качества.

В момента се предлагат различни обработки, цветове, със стъкло или без, спрете се на това, което би ви паснало най-добре. На мокри помещения, изложени на постоянна влага, поставете врата от материал, който няма да се деформира от условията. Ако живеете в панелно жилище и имате лята метална каса и не желаете да преминете през неприятния етап на отстраняването им, то в момента се продават точно такива каси, които биха облекли старата и това да свие отвора за преминаване само с 4см, което не е толкова притеснително.

Най-добрият избор на входна врата

Входните врати са с особена функция, те трябва да осигурят добра защита на жилището ви и именно там трябва да бъдете с повишено внимание. Характерни белези за тях освен материалът на изработка, са заключващите системи, като тяхно най-голямо предимство, допълнителни аксесоари и покрития, спрямо условията на излагане.

Най-добри при входните са блиндираните врати, които са с метален лист и добра изолация, най-често минерална вата, стабилни заключващи системи и бронировка. Хубаво е по възможност пантите да са скрити в касата или ако остават видими, то да ги оставите отвътре в жилището, ако това позволява.

Разбира се, тези 10 факта за металните врати ги правят също чудесно предложение за повечето клиенти, така че изборът е Ваш!