След като сте определили размерите и конструкциите на интериорните врати е необходимо да помислите и за външния им вид. Често хората се замислят за цвета на вратите още в началото на ремонта и това е правилният подход, защото крайният резултат трябва отлично да се вписва с интериора на помещенията. Такива конструкции не се сменят всяка година. Затова е важно да изберете такъв вариант, който напълно ще Ви устройва. Преди всичко, всички дизайнери определят нюансите на вратите в следните категории:

  • Светли;
  • Тъмни;
  • Ярки.

Всяка от тях има своите преимущества и недостатъци и подхожда на отделен интериор.

Цветови и дизайнерски решения и идеи

За малки помещения, които са в съвременен стил и имат неутрален нюанс на стените и пода, най-добре да изберете красиви бели врати. Те ще ви помогнат не само да допълните дизайна, но и визуално ще увеличат пространството, ще подарят на помещението повече светлина и въздух. Защото тези изделия ще са хубав фон за други ярки акценти – мека мебел, осветителни тела или елементи на декора. В някои случаи белите врати могат да бъдат в контраст с помещението.

Тъмните нюанси също имат своите функции. Те спомагат да се добави яснота и конструктивност в общата стилистика на помещението и се открояват от фона на стените и пода. Някои нюанси на тъмното (например венге) изглеждат благородно и разкошно, създават елегантен вариант на интериора. Много често дизайнерите препоръчват да следвате този принцип – тъмни крила се поставят в стаи със светли стени. И за да подчертаете геометричността и да добавите малко яснота, за фасадни мебели е прието да се използва същият нюанс, както и при вратите. В такъв случай се получава успешен и хармоничен ансамбъл.

Ярките врати преди всичко изпълняват една важна функция – те служат за акцент на стаите. Обаче не си струва да използвате нюансите на вратата само в един компонент от помещението. Желателно е да го използвате в няколко елемента. Яркият цвят на интериорните врати може да комбинирате с разцветките на завесите, дивана или даже малки предмети за декорация. Само тогава ще получите красиво и хармонично пространство

Ролята на интериорните врати в дома не е за подценяване, затова преценете добре всички фактори, с които те си взаимодействат в жилището.