Планирате ли домашно преобразуване на енергийната ефективност? 

Има много начини за повишаване на енергийната ефективност в дома ви по време на зимата, които ще ви помогнат да живеете комфортно и дори да спестите от разходите. 

Започнете с разбиването на проекта на по-малки парчета, като фокусиране върху една стая или част от дома ви. Вие губите повече енергия отколкото си мислите през вратите на дома Ви. Когато имате в дома си врати, които са правилно изолирани с много топлинна способност за отразяване, температурата остава последователна и отнема по-малко енергия за поддържане на предпочитаните от вас условия. Чудесно място е да започнете с вратите на дома Ви. 

Ето няколко начина да направите вратите във Вашия дом по-енергийно ефективни:

Направете тези прости промени. Сменете старите врати

Ако Вашият дом е по-стар, най-вероятно входната врата не е сменяна от доста време. По-новите модели на вратите са проектирани така, че да пасват по-добре на мястото и по този начин осигуряват повече изолация на дома. Не забравяйте да изберете нова енергийно ефективна врата, която отговаря на климата, в който живеете, и дизайна на дома Ви, за да увеличите максимално икономията на енергия. Разбира се, от голямо значение е кога да планирате смяната на входните врати и кой сезон ще е най-подходящ.

Сменете остъклението на входната врата!

Имате ли остъклена входна врата? Заменете я с плътна врата за за допълнителна изолация и икономия на енергия. Остъклените врати не осигуряват допълнителна изолация, оставяйки дома Ви уязвим за загуба на енергия през входната врата. Този въпрос е особено важен, когато входната остъклена врата е по-стара. В този случай дори и смяната на остъклението ще премахне необходимостта от подмяна на цялата.

Можете да спрете навика да оставяте завесите отворени през цялото време

Много врати имат стъклени прозорци, за да ви дадат красив изглед към предния или задния двор, но тези прозорци също могат да прегряват или да охлаждат дома си в зависимост от сезона. През лятото затворете завесите по време на най-горещите часове на деня, за да не се налага охладителната ви система да работи извънредно. В по-студените месеци затварянето на завесите може да намали загубата на топлина в помещението с до 10%! Не забравяйте да държите завесите затворени, когато не се наслаждавате на гледката, за да помогнете на дома си да стане по-енергийно ефективен.

Поставяне на ново или допълнително уплътнение

 Прилагането на уплътнения около вратите в дома Ви може да предотврати изтичането на въздух, което причинява загуби на енергия. Не забравяйте да изберете вид, който ще е устойчив на количеството пешеходен трафик, който минава през вратата. Препоръчително е да се използва опъващо уплътнение отгоре и отстрани на вратата и за тази цел да се използва монтажна пяна, използвана на дъното. След като закупите необходимите материали от строителен магазин, можете да се справите и без помощта на професионалист, само помнете тези основни насоки:

  • Нанасяйте мекото покритие само върху чисти и сухи повърхности, в противен случай няма да остане на място.
  • Преди да изрежете материала, проверете дали сте измерили правилно пространството, за да избегнете ненужно ходене до магазина отново.
  • Уверете се, че използвате по една непрекъсната лента за всяка страна и проверете дали уплътнението се събира плътно в ъглите.
  • След като бъде поставено уплътнението ще предотврати изтичането на студен или топъл въздух от Вашия дом, като по този начин ще увеличи ефективността на Вашата отоплителна и охладителна система.

Отворени или затворени да оставите вратите?

Изборът дали да се оставят вратите отворени или затворени е главоблъсканица за енергийна ефективност, която засяга много собственици на жилища. Естествено е да се чудите дали можете да подобрите ефективността си, особено когато температурата удари крайностите.

Често срещано решение е да се затворят вратите в къщата, като се прекъсва въздушният поток от стая в стая, но дали това наистина пести енергия? Изглежда, че трябва да работи, тъй като намалявате общата площ, която се нуждае от охлаждане или отопление, но всъщност не е така. Затрудненият въздушен поток може да повреди ефективността. Когато затваряте вратите в къщата, стаите са под налягане, поради блокирания въздушен поток. Затвореният въздух няма да остане задържан и ще открие изходи, през които може да избяга. Поради естеството на това как въздухът се движи, загубеният въздух се подменя в равни количества, което увеличава количеството въздух, изтеглен от охладените или нагряти части на къщата.

Подобрете потреблението на енергия

Можете да разрешите проблема с блокираните въздушни пътища, като отворите вратите, но това не винаги е опция. Ако не сте запалени по рязане на плоскостите на вратите си инсталирайте трансферни решетки или така наречените въздушни отвори. Те позволяват на въздуха да се движи между помещенията и коридорите, без това да повлияе на личния ви живот. Разбира се, при повечето вентилационни инсталации най-добре е да не се справяте сами.

Въпреки, че тези съвети се отнасят за тази малка част от дома ви – вратите ви ще бъдат приятно изненадани каква голяма разлика правят те. Съветите ни за изолиране на дома ви против студа правилно тази зима ще запазят семейството ви уютно до пролетта, без да нарушат семейния бюджет.