Вратата днес е част от интериора ни и е изработена от различни материали в различни формимодели и изпълняват разнообразни функции, но в миналото не е било така. Тогава се е смятало, че врата символизира вход към задгробния живот и голяма част от тях били изрисувани точно с тези мотиви.

Първите сведения за съществуването на врати идват от Древен Египет, в гробниците там още може да се видят рисунки, които изобразяват как хората преминават към отвъдното през вратите. Ето защо се и смята, че египтяните са създателите на вратите.

Миналото

В самото раждане на вратите те са били изработени по изключително лесен начин: от няколко  закрепени дъски, понякога поставени и в рамка. Египтяните ги изработвали от дърво, което е било в изобилие заради плодородните почви на река Нил, но в Сирия и Ирак имат недостиг на дървен материал и се налага да изобретят друг вид врата, а именно от камък. През 2010 в Цюрих  (Швейцария) е открита неолитна дървена врата, която е била изключително запазена  и се смята, че е направена през 3036г. пр. Хр. (горе–долу съвпада с възникването на Стоунхендж.)

На по-късен етап масивността на вратите става забележителна, наред с любопитните факти за чукчетата по входните врати.

Настоящето

И така преминавайки през вековете и различните епохи, претърпявайки разнообразни промени вратите придобиват днешния си вид.  Модерните врати са с разнообразни покрития, като PVC–фолио, LVC–покритие3D полипролинов ламинат, дървесни частици примесени със смоли и лакове, MDF, метал, прахово боядисан метал, стъкло и тн. Моделите, сред които имаме избор са изключително много като се започне от напълно плътни, с малко или повече стъкло, фрезовка и се стигне до крило изцяло със стъкло. Обковът също е разнообразен, има хиляди видове дръжки, брави, панти, плъзгащи врати с практичния механизъм отгоре или големи портални врати в различни размери и варианти, пожароустойчиви, алуминиеви – издържащи на вода и много други.

Модерният свят има огромен избор и може да угоди на всеки вид вкус и предпочитания. Разбира се, че  и при вратите има „мода”. Сега бихте попитали и каква е тя?

„Модата” при вратите остава вечно модерният цвят: бял, който може да се съчетае с всеки вид интериор или пък по-топлите цветове относно моделите: продължава да се търсят плътни врати за спалните и със стъкло за хол и кухня. Но има и изключения – има хора, които предпочитат по–интересните и разнообразни врати, като например: изцяло стъклена врата за банята, интересен принт на стъклото или малко по-разчупен модел, с различни фрезовки, които придават още по-модерен вид на нашия дом.

За вратите в миналото може да прочетем, вратите в настоящето може да си ги купим, но какво ни очаква в бъдещето?

Вратите в бъдещето

1. Врати без видими панти и каси, които се сливат като едно пано в стената, без да се набиват на очи и осигуряват безупречно чисти линии.

2. Напълно механична панта, при допир преобръща крилото на 360 градуса, като създава красива зрителна илюзия при отваряне и затваряне. Крилото е разделено на две части и изобразявайки интересни геометрични фигури. Тези врати вече имат интересни снимки и клипчета с тях, но в бъдеще очакваме и масово разпространение.

3. Скрита врата сливайки се със стената ни и отваряйки се като пъзел

4. Кръгла врата на релса

5. Врата отваряйки се от тавана плюс закрепени стълби към нея

А Вие, как си представяте бъдещите си врати?