Преди да започнете да ходите на „лов за врати” по магазините, трябва да изберете модел и цвят, трябва да сте запознати с материалите, от които биват произвеждани интериорните врати. И не на последно място, да определите бюджета, който ще отделите за тяхното закупуване.

Вътрешните врати се използва не само за разделяне на различните помещения, но влиянието, което оказват върху изграждането на цялостния интериор е голямо. Вратите могат да се съчетаят, както с мебелите, така и с останалата част от интериора. Предлагат се голям асортимент от цветове за интериорни врати. Така че бихте могли да проявите голяма доза въображение, да експериментирате и да откриете цвета, който Ви харесва най-много и който най-добре ще подхожда на Вашия дом.

Когато започнете да си търсите подходящите врати ще видите, че те са изработени от най-различни материали: ПДЧ, МДФ, ПП и т.н. ПДЧ е с по – добри звукоизолационни свойства, но пък е и по-скъп материал. Различните производители могат да Ви предложат различни цветове и варианти за Вашите интериорни врати, като по този начин и най-претенциозният вкус може да бъде задоволен.

Шумо и топлоизолацията също не са за подценяване. Най-разпространеният вид са дървесно пресовани частици тип „пчелна пита”.

Покритието на интериорните врати е от доста голямо значение. Има няколко вида, които са най-разпространени – 3D полипропиленов ламинат, машинно поставено топло пренесено PVC фолио и т.н. Повечето вътрешни врати са устойчиви на надраскване. По-голяма част от интериорните врати са и влагоустойчиви. Това ще рече, че могат да се използват за мокрите помещения – баня и тоалетна, стига да не се обливат вратите, директно с вода. Препоръчително е, ако ще се използва такъв тип врата за мокро помещение да има прозорец или вентилационни отвори.

Също така имайте предвид, че моделите със стъкло ще покачат цената на вратата. Т.е. един модел със стъкло ще струва повече от един фрезовен или плътен модел.

Трябва да имате предвид, че основният критерий, по който цената на такава врата се изчислява е размерът на касата. Съответно колкото по-голяма е касата и цената ще е по-висока.