Пазарът изобилства от различни модели и дизайни врати. Това дава големи възможности за избор, но и го затруднява поради многото варианти, които е необходимо да обмислим. Представили сме Ви отговорите на няколко важни въпроса, които е хубаво да знаете.

Въпроси и отговори

1. Къде ще бъде монтирана интериорната врата?

От голямо значение е каква ще е влажноста на стаята, където ще се монтира вратата. За влажни помещения и бани следва да се подберат влагоустойчиви, които с течение на времето няма да променят своите качества заради по-високата влажност.

2. Каква да е посоката на отваряне?

Тя може да е най-различна: към помещението или навън от него, към коридора. Трета опция е да си вземете врата с плъзгащ механизъм на отваряне и с които ще спестите и пространство.

3. От какъв материал да са изработени?

Hdf Ploskost Vrata

Важно е да съобразим материала спрямо вида на помещението, така трябва да изберем материала на вратата и на касата. Някои от материалите на изработка са:

  •  ПДЧ;
  •  MDF;
  • HDF.

Всички изброени имат своите положителни и отрицателни качества. Зависимостта между здравина и лекота на материала са пропорционални, тоест по тежък материал често е равнозначно на по-голяма здравина. Изработват се и врати от масивна дървесина: бук, дъб, бял бор. Тяхната здравина зависи от спазването на технологичния процес на сушене. Въпреки всичко, масивните врати не са най-предпочитаните на пазара заради по-високата им цена.

4. Пълнеж на крилото. Какъв да бъде той?

Уплътняването и заздравяването на крилото са функция на пълнежа. Един от предлаганите варианти е пълнежът тип “Пчелна пита”, същият е изработен от специален вид хартия във формата на пчелни кутийки. Той се отличава с лекота и по-ниска цена, но също така и с по-ниска степен на шумо- и топлоизолация. Перфорираното ПДЧ, от своя страна притежава по-висока здравина, изолационни свойства и тегло. С най-голяма здравина се отличава HDF оребряването. HDF материалът е с голяма плътност, средно ниво поносимост на влага, добра изолация от шум и топлина.

5. Какво да бъде покритието?

  • PVC фолиото е на сравнително ниска цена и покрива изискванията за експлоатация на интериорна врата.
  • Ламинатното покритие е с по-висока устойчивост спрямо PVC фолиото, а също така поддръжката му е по-лесна.. Ламинатите имат още едно предимство и то е, че и след години запазват вида си, като в деня на закупуване. Много изгодно решение е интериорните врати да бъдат с полипропиленово ламинатно покритие, което представлява синтетичен материал с висок коефициент на износоустойчивост и възможност за рециклиране.
  • Естествените фурнири представляват тънък слой дървесен материал, претърпяла обработка с лакове на водна основа, с която се покриват дървесните плоскости. Може да изработи от дъб, бук, круша, череша. Предимство на естествения фурнир е естественият му външен вид. Недостатъците са, по-високата цена спрямо други покрития и подобно на други естествени материали, цветът не е така устойчив във времето.

6. На кои технически детайли да обърнем внимание?

Има някои детайли, на които следва да отделим нужното внимание при покупката на интериорни врати. Като начало да изберем как искаме да изглеждат крилата и касите на новите врати. Крилата биват фалцови и безфалцови (тапетни). Безфалцовите крила не покриват технологичната фуга, която остава между крилото и касата. Фалцовите крила имат ръб, който ляга на касата, като покрива фугата и спомага за по-плътно затваряне. Новите технологии, чрез които се поставят покритията позволяват обличане на крилата без видимо прекъсване. Това прави ръбовете заоблени и естетически издържани.

7. Как да изберем модел?

Вратите изразяват стила на собственика и трябва да бъдат съчетани с цялостната концепция на обзавеждане.

Бели врати съчетани с интериора

Изборът на модел трябва да се съобрази и с помещението, където ще се монтира вратата. За спални и мокри помещения се препоръчват плътни модели врати. На помещения като дневни, кухни, трапезарии, спокойно биха могли да се използват врати със стъкло. Все по-популярни стават моделите с малка площ на стъклото, защото могат да бъдат поставяни на почти всеки тип помещение и създават усещане за ефирност. Цветът на вратите е хубаво да се избере спрямо цвета на водеща част от интериора, с която ще се съчетават. Това може да бъде цветът на пода, дограмата или други мебели. Може да се търси сходство или пък контраст.

Редица фактори следва да бъдат обмислени при избор на врата: материал, покритие, технически характеристики. Трябва да се съобразим и с интериорната концепция на дома. Огромното разнообразие от модели дава възможност на всеки да избере тези врати, които да превърнат едно жилището в дом.